Müthiş bir final izledik.
Verstappen “pole” pozisyonda başladı. Hamilton 2. pozisyondaydı. Her ikisi de aynı puana sahipti. Bu etabı kazanan şampiyon olacaktı. Daha tecrübeli olan Hamilton favori gösteriliyordu.
Formula 1 yarışlarında hızlar 300 km üzerinde. Virajlar 15-200 km ile dönülüyor. Yarış boyunca tüm taktiksel kararlar, bu hızlarla verilmek zorunda. 7-8 saniye içerisinde lastikler değişiyor, yakıt ikmali yapılıyor. Bütün bunlar müthiş bir koordinasyon becerisi gerektiriyor.
Günümüz dünyasının durumuna benzemiyor mu? Değişkenlikler belirsizlik ortamı, karmaşıklık ve muğlaklık bir arada. “VUCA” olarak anılan bir dünyada yaşıyoruz. Hızlı olmak zorundasınız. Düşünürken, karar verirken, öğrenirken, eyleme geçerken!
Heyecan ilk virajda doruktaydı. Yarışa 2. pozisyonda başlayan Hamilton, Verstappen’i sıkıştırarak geçmeye çalıştı. Verstappen tehlikeli bir manevra ile rakibini pist dışına çıkmaya zorladı. Hamilton pist dışına çıkmak zorunda kaldı. Ve nizami alanda kalmayı başararak yoluna devam etti. Ve sürpriz biçimde genç pilotun önüne geçiverdi. Herkes şaşkındı!
Hamilton kararlılıkla ilerliyordu. Verstappen ekibinin itirazı kabul edilmedi. Hakemlere göre Verstappen kazandığı avantajı geri vermişti!
Bugünün dünyasında; kayıp da kazanç da muğlak değil mi? Her şey bir anda değişebiliyor. Şu an avantaj olan şey bir an sonra dezavantaja dönüşebiliyor.
Öne geçen Hamilton arayı açtıkça açtı. Aradaki farkı 16-17 saniyeye kadar çıkardı. Verstappen ve ekibi zor durumdaydı. Her iki yarışçı da aynı anda lastik değiştirmeye girdiler. Hemen hemen aynı sürede işlerini bitirip çıktılar.
Hamilton hala lider durumdaydı, Verstappen gerisinden takip ediyordu. Ancak beklenmedik bir durum vardı. Hamilton, 1 tur geride bıraktığı Peres isimli pilotun gerisindeydi. Peres, Verstappen ‘in takım arkadaşıydı. Peres’e Teknik ekipten gelen talimat çok netti; “Geçilmemeye çalış, ona zaman kaybettir!” Hamilton yarışta iddiası kalmayan pilotu geçmeye çalışırken zaman kaybedecek, Verstappen de arayı kapatacaktı Hesap buydu.
Peres üstüne düşeni fazlasıyla yaptı. İnsanüstü bir çaba gösterdi. Takım arkadaşı Verstappen’ in, farkı 2 saniyeye kadar düşürmesine katkıda bulundu.
Oyunda kaldığın müddetçe, yaşam sürdüğü müddetçe; her zaman yapılabilecek şeyler vardır. Oyunda kalmak ve umudu kaybetmemek gerekir.
Yarış yeniden başlamış gibiydi. İki saniye kapanabilecek bir farktı. Ancak, Hamilton tecrübesini, becerisini konuşturuyordu. Lastik dezavantajına rağmen tekrar farkı açmaya başladı. Verstappen ne yapsa Hamilton ‘a yetişemiyor, fark gittikçe artıyordu.
Yeterince iyiysen, tüm sorunlarla başa çıkabilirsin. Koşullar ne olursa olsun işini iyi yapmak esastır!
Verstappen’ i tekrar “Lastik Değişimine” çağırdılar. Lastiklerini sert lastiklerle değiştirdiler. Rakip yumuşak lastiklerle devam ediyordu ve lastiklerin ömrü çoktan dolmuştu. Verstappen sert lastiklerle hızlanabilir ve Hamilton’u geçebilirdi. Lastik değiştirme olayı farkı tekrar 14 saniyelere çıkarmıştı. Beklenti, Verstappen’ in avantajını kullanarak farkı kapatması, öne geçmesiydi…
Basketboldaki, çaresizlikten kaynaklı son saniye faullerine benziyordu bu hamle. Faul yapılır, rakibin faul atışını kaçırması beklenirdi. Ki bir hücum hakkı daha kazanalım. Sonuna kadar mücadele etmek gerekirdi. Her an her şey olabilirdi.
Öyle olmadı! Verstappen, tüm çabasına rağmen, rakibiyle arasındaki farkı ancak 3 saniye kapatabilmişti. Hamilton çok iyiydi. Yarışın tamamlanmasına 8 tur kalmıştı. Aradaki fark 10 saniye civarındaydı. Hamilton 8. Şampiyonluğuna adım adım yaklaşıyordu.
Bu sırada, her şeyi değiştirecek bir şey oldu! Yarışı son sıralarda götüren pilotlardan biri bariyerlere çarptı. Aracının parçaları piste dağıldı
Güvenlik aracının piste girme zamanıydı. Yarış temposu düşecek. Bu arada pist temizlenecekti.
Güvenlik aracı önde diğer araçlar arkada tur atmaya başladılar. Bütün farklar kapanmış, araçlar tespih tanesi gibi yarıştaki konumlarına göre dizilmişlerdi. Birbirlerini geçmeleri yasaktı. Yarış bir anda ağır çekim filme dönmüştü.
Yarışın bitmesine 1 tur kalmıştı. Güvenlik aracı pistten çıkma sinyali verdi. Tur yemiş pilotlar aradan çekilecek, yarış Hamilton ve Verstappen arasında devam edecekti. Her şey son tura kalmıştı.
Güvenlik aracı pistten çıkmak üzereydi. Hamilton hızlanmak için aracın pistten tamamen çıkmasını bekliyordu. Verstappen beklemedi ve bir atakla Hamilton’un önüne geçiverdi.
Fırsatçılık mı, etik davranmak mı?
Bundan sonrası, havacıların tabiriyle, tam bir “it dalaşı” idi.
Sonunda Verstappen kazandı. Dünya Şampiyonu oldu.
Hamilton’un teknik ekibinin itirazı hakemler tarafından kabul edilmedi. Tartışmalar, İtirazlar hala sürüyor.
Yaşam her yerde devam ediyor.
Hamilton da fırsatçılık mı yapsaydı? Sonuç değişir miydi?
DG Sivas Spor’ un, açık ara öndeyken, Beşiktaş kalecisinin sakatlanmasından yararlanıp, boş kaleye golü atması normal miydi?
DG Sivas Spor’ un, Galatasaray karşısında, bu defa Muslera’ nın sakatlığından yararlanıp, galibiyet golünü boş kaleye atması normal miydi?
Sahi, normal neydi?
M. Fatih Sütçüler
Aralık 2021, İzmir