Inovasyon, neredeysen çık ortaya!

İnovasyon, basitçe yeni ve değerli bir şey yaratma sürecidir. Temel hedef;

mevcut durumun ötesine geçerek, patent konusu olabilecek,  farklı ve daha iyi çözümler bulunmasıdır.

Ülkece durumumuzu incelemek üzere, Buluş-İnovasyon seviyeleri tablosundan yararlanacağız.

Ülkemizde inovasyon, genellikle, 1 ve 2’den öteye henüz geçememektedir. (Prof.. Mehmet Orhan Kaya). Bu veri, ihracat kalemleri içerisindeki katma değerli ürünler oranından da açıkça anlaşılmaktadır. (Yaklaşık % 3,5)

Umut hakkımızı, Teknoparklar ve ilgili teşviklerden yana kullanmak istiyoruz.

Ülkemizdeki Teknoparklar

Gerçek inovasyon, yüksek katma değer ancak, 3. Ve 4. Seviyelerde yapılacak buluşlarla mümkün olmaktadır.

Bu noktada Deneme-Yanılma sayısı binlerle ifade edilmektedir. Bunun anlamı, başta “Beyin Fırtınası” olmak üzere geleneksel yöntemlerle,  yüksek maliyetler nedeniyle 3-4 seviyelerinde inovasyon gerçekleştirmenin hayli güç olduğudur.

TRIZ, klasik yöntemlerin ötesinde, bilgiye dayalı yaratıcılıkla özgün çözümler sunmaktadır. TRIZ ne yazık ki ülkemizde henüz emekleme döneminde bile bulunmamaktadır.

Birkaç firma tanıtım seviyesinde TRIZ eğitimleriyle yetinmektedir. Katma değeri yüksek ürünler üretiminde ve ihracatında gözlenen darlık bu nedenle aşılamamaktadır.

 

Dünyada yüzlerce firma TRIZ kullanıyor. Bunların pek çoğu teknoloji devi firmalar. TRIZ metodolojisini kullanmakla kalmıyorlar metodu geliştirmek için de çaba harcıyorlar. Kendi özgün inovasyon tekniklerini oluşturuyorlar. Ve rekabet gereği bu gelişmeleri kendi bünyelerinde tutuyorlar.

Dünyada TRIZ Kullanan Firmalar

Ekonomisinde mucizeler yaratan Güney Kore’de, hemen tüm firmalarda işe girişte ve sonrasında TRIZ eğitimi zorunludur.

Dünya süratle değişiyor. Bu değişime ayak uyduramayan firmalar kaybolup gidiyor. En çarpıcı örnek olarak, cep telefonu dendiğinde akla gelen tek isim olan Nokia firması gösterilebilir.  Nokia CEO su, firması Microsoft tarafından alındığında, “Yanlış bir şey yapmadık ama bir şekilde kaybettik” demiştir.

Doğruydu. Ancak rakipleri çok hızlıydı. TRIZ yöntemlerini kullanarak hayal edilemeyecek inovasyonlara imza atmışlardı. Bunlardan biri Samsung firması idi.

Bugün Samsung’ da işe giren her mühendis 80 saat TRIZ eğitimi almak zorundadır. Çıraklık seviyesinde zorunlu eğitim 40 saattir.  Uzmanlaşmak için alınan eğitim süresi 130 saate çıkmaktadır.

Ülkemizde de mevcut kaynaklarımızı kullanarak, benzer bir seferberlik başlatmamız mümkündür. Meğerki düşünmeye, fikir üretmeye zaman ayırmayı başarabilelim

TRIZ Araçları

M. Fatih Sütçüler